Sant Cugat en Comú proposa mesures de major transparència per l’Ajuntament

Elena Hinojo, Aina Balada i Ramon Gutiérrez a la roda de premsa

Al ple del mes de gener presenten una moció per avançar cap a un Ajuntament amb parets de vidre.

Aina Balada, candidata núm. 2 de Sant Cugat en Comú ha presentat la roda de premsa on ha recordat que: “Aquest equip de govern té la transparència oblidada, ja que la web municipal està desactualitzada i, per exemple, no es pot fer seguiment dels acords del ple”.

Elena Hinojo, regidora d’Unitat pel Canvi a Sabadell -la marca en aquest mandat dels comuns a Sabadell- responsable de Transparència, Atenció Ciutadana i Organització, Recursos Humans i Prevenció de Riscos Laborals al govern municipal de Sabadell, ha col·laborat aportant la seva expertesa fent del seu Ajuntament una referència en transparència.

A Sabadell, l’esclat del cas Mercuri va provocar la imputació de tècnics i regidors així com de l’exalcalde Manuel Bustos, ja condemnat. Aquest fet va demostrar que res t’immunitza contra la corrupció, que els indicadors de transparència no són suficients i que aquests no verifiquen l’actitud íntegre dels polítics. Segons Elena Hinojo: “A Sabadell hem pogut passar passar pàgina respecte l’època Bustos fent servir dues premisses: sent reactius i presentant-nos com acusació particular al cas Mercuri i, de forma proactiva i preventiva, amb el codi ètic dels alts càrrecs, comissió ètica pública -una comissió transparència que inclou tots els grups municipals- i un mapa de riscos de corrupció per detectar les debilitats que existeixen i poder aplicar-hi mesures preventives.”

Els comuns han posat sobre la taula que tot i que l’Ajuntament de Sant Cugat compleix la llei de transparència, cal buscar fites superiors. “Es pot ser molt transparent però sense cultura ètica no es pot combatre eficientment la corrupció” ha conclòs Hinojo

Per la seva banda, Ramon Gutiérrez, cap de llista de Sant Cugat en Comú ha explicat: “Les cartes de servei són un element que marca els compromisos de l’administració i aquestes han de ser fàcilment localitzables, facilitant així que la ciutadania pugui reclamar els seus drets”. Pel regidor santcugatenc “cal que la tothom pugui fiscalitzar a polítics i càrrecs gràcies a la publicació d’agendes, currículums, reunions amb grups d’interès, etc.” Elements que ara mateix existeixen al web pero no s’actualitzen.

Finalment Gutiérrez ha dit: “Igual que Sabadell, ha superat l’etapa Bustos amb polítiques valentes de transparència, a Sant Cugat ens cal superar l’etapa del 3%.

Podeu llegir la moció que es debatrà al ple de gener AQUI