Fa escassos quatre mesos l’Aliança per l’Educació 360, de la qual forma part l’Ajuntament de Sant Cugat des del 2018, va produir un informe on es posa en relleu que, a Catalunya el 92% dels infants i joves de famílies de nivell socioeconòmic alt fan activitats fora d’horari escolar i, per contra, els de nivell baix només el 66%, el que suposa una bretxa de 26 punts percentuals.
I és que, segons l’estudi, en un curs poden haver-hi 190 hores d’aprenentatge de més o de menys en funció de si es fan o no aquestes activitats.
Per a fer front a aquestes desigualtats els experts de l’Aliança 360 reclamen que des de les administracions autonòmica i local s’estableixin polítiques decidides per garantir la igualtat d’oportunitats i d’accés a les activitats extraescolars, ja que per vèncer les barreres d’accés i participació, calen ajudes econòmiques, però també materials informatius, simplificació burocràtica, campanyes de sensibilització, personal de suport o oficines pròpies.
Aquesta diagnosi se suma la reflexió al voltant dels resultats de l’últim informe PISA; que recullen un empitjorament dels resultats acadèmics dels infants a Catalunya. Uns resultats que no s’han de llegir només des del que passa dins de les aules, sinó també a conseqüència del que passa als espais educatius no lectius o formals
Per això presentem una moció per trencar aquestes barreres en l’accés a les activitats extraescolars que proposa realitzar una diagnosi sobre l’accés a les activitats extraescolars dels infants que demanem que es presenti al Consell Escolar Municipal per tal de procedir a la seva anàlisi col·lectiva.
També demanem en la moció establir una línia de subvencions amb criteri socioeconòmic per garantir l’accés universal a les activitats extraescolars (culturals, lleure, esportives, científiques i tecnològiques) que s’ofereixen a Sant Cugat.
El nostre objectiu és posar tots els mitjans per què cap infant o jove es quedi sense participar en extraescolars per motius econòmics o de mobilitat. Sabem que aquest esforç redundarà en millors resultats acadèmics, en una millora de la cohesió social i en la reducció de les desigualtats que existeixen a Sant Cugat.
Llegeix la notícia als mitjans locals: