Preguntem al govern si l’aigua per netejar els carrers és o no és potable

El passat dijous 7 de març, vam registrar una instància perquè l’Ajuntament aclarís si una arqueta d’on s’extreu l’aigua per neteja viària està mal etiquetada.

Arran d’unes fotografies fetes arribar per un veí de Sant Cugat on es pot observar com un camió de neteja amb el distintiu “aigua no potable”, omple la cisterna d’una arqueta etiquetada com a “aigua potable” a la carretera de Rubí. El grup Municipal d’En Comú Podem hem plantejat via instància que s’aclareixi si l’acció és fruit d’una tapa mal posada, una mala praxi o un error.

El mateix veí ens ha informat durant aquesta setmana que aquest procediment s’ha produït en repetides ocasions. La càrrega, a més, es produeix en una arqueta limítrofa de Sant Cugat amb Rubí. 

Donat l’esforç que estem demanant des de les administracions públiques a la ciutadania amb les restriccions per sequera necessitem esvair les ombres de dubte i aclarir que efectivament l’Ajuntament està seguint al peu de la lletra les restriccions que demanem als veïns i veïnes. És en aquest sentit que des d’En Comú Podem creiem que la ciutadania de Sant Cugat mereix una explicació pública al respecte.

No és notícia que Sant Cugat, i gairebé Catalunya sencera, està en sequera. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat estan per sota del 15% i això ens situa en fase d’Emergència I per sequera.

Deguda aquesta situació estan en vigor multitud de restriccions pel que fa a l’ús d’aigua, tant sigui de consum humà com si no. Entre aquestes restriccions volem destacar la prohibició de la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars. Una restricció que es pot trobar al Pla Especial de Sequera (PES) a l’apartat 5.5.2. “Limitacions particulars en l’ús d’aigua per a abastament de població en Excepcionalitat.”

L’actual situació de sequera ens preocupa molt i creiem que tots els esforços són necessaris per garantir l’aigua de consum humà a la població. Situacions com la que exposem en aquest comunicat no fan més que un trist servei a les mesures decretades per l’Agència Catalana de l’Aigua. Esperem, per tant, explicacions clares de l’equip de govern.

Actualització:

Volem començar lamentant, però, que encara no s’hagi donat resposta a la nostra instància formal i haver rebut resposta únicament a través de les xarxes socials.

L’Ajuntament de Sant Cugat a través del seu canal a la xarxa social “X” ha explicat que efectivament les aigües extretes del punt són aigües de purga, i estan acreditades per l’Agència Catalana de l’Aigua poder omplir els vehicles de neteja.

En aquest sentit, demanem que s’incorpori una indicació a la tapa de l’arqueta on ara diu “aigua potable” i de tots els punts es pot fer aquesta extracció d’aigua de purga que posi “Punt d’extracció d’aigua de purga”. Creiem necessari que la ciutadania no percebi una imatge equivocada tenint en compte els esforços que s’estan demanant als veïns i veïnes en el context de sequera.