A la vaga companyes!

Les Dones de Sant Cugat En Comú donem suport a la vaga internacional convocada pel proper 8 de març de 2019.

Des del nostre espai creiem que la vaga general és la millor eina que tenim les dones per forçar el canvi social i donar a conèixer la desigualtat estructural i les injustícies que patim les dones en la nostra societat. Com deia el lema de la manifestació de l’any passat, si nosaltres parem, es para el món. I així va ser.

De fet, l’any 2018, ha estat un any ple de mobilitzacions feministes on milers de dones vam sortir al carrer. Des de la vaga general del 8 de març fins les concentracions espontànies en contra de la Sentència de la Manada, les protestes a favor de les temporeres de Huelva o les respostes a VOX a Andalusia. El feminisme durant aquest any ha reivindicat el seu espai públic i s’ha aixecat amb força en contra el patriarcat, l’explotació laboral i el feixisme.

La nostra ciutat no ha quedat al marge d’aquesta onada de mobilitzacions. El 8 de març de l’any passat un miler de persones van sortir pels carrers de Sant Cugat clamant la igualtat entre dones i homes sent un èxit rotund de participació. Les diferents concentracions en contra de les agressions sexuals que s’han produït aquest últim any també ha tingut una bona resposta per part de la nostra ciutadania

No obstant, sabem que queda molt per fer

És per això que el dia 8 de març sortirem al carrer i cridarem prou:

  • Prou violències masclistes: Hem d’erradicar qualsevol tipus de violència masclista, agressions, humiliacions, marginacions o exclusions, també aquelles violències quotidianes i invisibles. Volem moure’ns en llibertat i ens volem vives. A Sant Cugat els casos de violència de gènere han augmentat en 11 en el període des de l’1 de gener de 2017 al 30 de setembre del mateix any segons xifres oficials.
  • Prou opressió per les nostres orientacions i identitats sexuals: Denunciem la LGTBIfòbia social, institucional i laboral. Som dones i som diverses. Si ens toquen a una, ens toquen a totes. Des del nostre espai reivindicarem la creació d’una oficina per la No discriminació dirigit a atendre les vulneracions de drets, amb atencióespecial a les discriminacions patides per origen, pertinença cultural o religiosa, orientació sexual i identitat de gènere, entre altres.
  • Prou explotació laboral: Volem condicions laborals dignes, amb igual remuneració i reconeixement. Per això, cridem a la Vaga laboral. La bretxa salarial a Catalunya encara és del 23,6%. Les dades d’atur ens demostren que les dones pateixen més atur de llarga durada i elles també pateixen més que els homes els contractes eventuals i a temps parcial. A Sant Cugat la taxa d’ocupació masculina és 9 punts percentuals per sobre que l’ocupació femenina.
  • Prou invisibilitat a les cures: Exigim el reconeixement de les tasques de les cures com a bé social i exigim la seva redistribució. A Catalunya les dones dediquem una mitjana de 4 hores de cures a la família i la llar, mentre que els homes dediquen la meitat de temps.
    Denunciem les retallades en inversions als serveis socials i d’atenció a les persones dependents, grans, malalts i infants i exigim polítiques públiques destinades a afavorir una vida digna a totes les persones. Amb la vaga de cures aconseguim donar visibilitat a una feina no reconeguda i reivindiquem que el pes de la cura no recaigui únicament en les dones sinó que és una responsabilitat de tota la societat.
  • Prou explotació laboral en les feines de les cures: Exigim unes condicions laborals dignes per a totes aquelles persones que es dediquin professionalment a les cures, ja sigui amb contractació o en economia submergida. Denunciem la explotació laboral i la esclavitud de moltes dones, normalment migrades, internes en una llar, sense papers, amb sous precaris i sense contractació. Per elles també sortim al carrer. Denunciem la falta de cotització de moltes treballadores que es dediquen a les cures, i exigim unes pensions dignes per a elles. Demanem la ratificació del conveni 189 de l’OIT que regula el treball domèstic.
  • Prou precarietat: denunciem que ser dona sigui la principal causa de pobresa i reivindiquem que la nostra situació laboral ens permeti viure dignament i que s’apliquin les mesures necessàries per aconseguir una real conciliació laboral, familiar i personal.
  • Prou racisme: Denunciem fermament el racisme , l’exclusió i les polítiques migratòries espanyoles i europees. Cap dona és il·legal. Exigim l’acolliment de totes les persones migrades, sigui pel motiu que sigui. Denunciem les guerres i apostem per la cultura de la pau.
  • Prou pressions estètiques i taxa rosa: No som mercaderies ni objectes, sinó protagonistes de les nostres vides, de la nostra salut i dels nostres cossos. No hem de pagar més per productes i serveis pel simple fet de ser dones. Per aquesta raó, també cridem a la vaga de consum.
  • Prou ingerències en decisions sobre el nostre cos: Exigim l’avortament lliure i gratuït. Nosaltres parim, nosaltres decidim.

Per aquests motius, i molts altres sortirem al carrer el proper 8 de març, us hi esperem!

Recull de premsa: