Sant Cugat en Comú proposa un feminisme transversal per Sant Cugat

Volen que el feminisme a la nostra ciutat vagi molt més enllà de celebrar el 8 de març i el 25 de novembre o fer trobades de dones emprenedores

L’alcaldable de Sant Cugat en Comú, Ramon Gutiérrez ha criticat que les dues alcaldesses convergents s’autoproclamessin feministes però no haguessin impulsat cap política pública al respecte. Gutiérrez ha dit que el govern convergent ha dedicat un pressupost anual de poc més de 30.000€ i un equip format per una tècnica i una psicòloga a temps parcial i que amb aquests mitjans només han pogut fer celebracions del 8 de març i trobades de dones emprenedores.

També ha denunciat que el pla d’igualtat de gènere intern va caducar l’any 2015 i encara no s’havia renovat ni avaluat i que tampoc s’havia fet cap protocol d’actuació i prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe, orientació sexual, etc. Ha dit que pel que fa al pla d’igualtat per a la ciutadania, aquest sí que s’havia renovat i ara teníem el pla pel període 2018-2021. Ha recordat que l’avaluació del pla anterior posava en evidència que mancaven recursos i personal i tot i així, en el nou pla no s’arreglaven aquests dèficits.

L’alcaldable de Sant Cugat en Comú i fins ara portaveu d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez ha explicat: “en el darrer mandat hem demanat que l’ajuntament disgregués totes les dades que té per gènere i que s’incloguessin indicadors en la planificació d’igualtat de gènere i també hem demanat que es potenciï l’accés de les dones al món laboral i ocupar càrrecs de comandament i decisió; es treballi millor els estereotips i trencar amb l’amor romàntic a les escoles i que hi hagués un espai concret per a les dones a la ciutat”. Gutiérrez, a més, ha destacat tres propostes que es van fer al ple: implantar la perspectiva de gènere en el Pressupost municipal; crear una Casa de la Dona a Sant Cugat del Vallès; i  impulsar iniciatives per afrontar la inseguretat de les dones als carrers de Sant Cugat.

Aina Balada, número 2 de la llista de Sant Cugat en Comú ha explicat les propostes que planteja la confluència de cara a les eleccions municipals: “Només declarar-se feminista no és suficient per portar polítiques feministes a la ciutat”, ha indicat Balada. “Partim del punt de vista que som una ciutat que pateix les mateixes desigualtats pel que fa a les dones, sobretot pel que fa a l’àmbit laboral”, ha assenyalat també. Per això, Balada considera que Sant Cugat en Comú ha “intentat elaborar un programa que, des de la A fins a la Z incorpori aquesta perspectiva de gènere”.

Balada ha dit que els Comuns volen per Sant Cugat una regidoria de Feminisme, amb competències i un pressupost adequat, a més de formar en perspectiva de gènere al personal de l’Ajuntament perquè “necessitem que en totes les regidories hi hagi gent entesa en la matèria.”Ha explicat que a la nostra societat les dones pateixen un major empobriment material i unes condicions de vida cada vegada més dures, a causa d’una més gran desocupació de llarga durada, una presència al mercat laboral més precària, amb més parcialitat i pitjors condicions i que, “per això, volem fer una estratègia per abordar la feminització de la pobresa i atacar la precarietat laboral i les desigualtats salarials”. En aquest sentit, ha explicat que “Les dones som les que patim més precarietat laboral, i el municipi té eines per revertir aquesta situació, sigui anant a les empreses per veure si s’estan complint els plans d’igualtat salarial o sigui amb ajudes de formació per crear negocis de proximitat per aquelles dones majors de 45 anys que són a l’atur. També volem impulsar un pla de Formació Professional per a totes aquestes dones que es troben a l’atur o excloses del mercat laboral.”

Balada també ha dit que “cal col·locar les cures al centre. Aquestes cures les realitzen, normalment, les dones. Les cures als fills, les cures a la gent gran i les cures als adolescents. Volem una vida digna per a tothom, que tothom tingui accés a les cures. Volem una segona residència per a la gent gran i la municipalització del servei de l’Atenció Domiciliaria.”

Pel que fa a la violència masclista ha dit que “no coneix d’estatus. La patim des de les més pobres fins a les més riques, i fem propostes de prevenció, sobretot escolar, però també directes a les persones que ho estan patint. Hi ha d’haver habitatge de protecció oficial per a les persones que pateixen violència de gènere. És important també que aquestes dones tinguin un acompanyament constant durant tot el procés judicial.” Els comuns creuen que el masclisme i la violència masclista necessita un abordatge des d’una perspectiva comunitària, que tingui en compte les diverses institucions i que creï xarxes i espais de suport que trenquin amb l’aïllament per respongui millor a aquests casos, col·lectivitzant i creant responsabilitats i respostes conjuntes davant la problemàtica.