Els Comuns som l’únic espai polític amb un programa ecologista municipal

Detall de la roda de premsa amb el diputat David Cid

Ramon Gutiérrez, alcaldable dels Comuns a Sant Cugat i David Cid, diputat de Catalunya en Comú-Podem han presentat en roda de premsa les propostes ecologistes per la ciutat.

Els comuns recorden que ICV-EUiA, que forma part de la candidatura, ha estat ‘l’únic grup polític’ que ha fet propostes en aquesta línia i això els avala per abanderar la defensa del medi ambient al ple durant els propers quatre anys. Ha recordat les propostes més importants de l’últim mandat com fer un catàleg i una ordenança per protegir els arbres monumentals i d’interès local; prohibir la utilització del glifosat a tot el municipi; proposar un pla per la millora de la recollida i gestió de residus a la ciutat; la proposta de mesures per donar a conèixer la cultura vegana i vegetariana i accions per conscienciar sobre el consum desmesurat de carn animal i els perills que suposa aquest consum pel medi ambient, així com l’ambiciós pla integral de sostenibilitat. Totes aquestes propostes es van aprovar però no s’han implementat.

Ramon Gutiérrez ha dit que pels Comuns l’ecologia és una política transversal i que es treballa conjuntament amb altres eixos com ara la salut de les persones, la mobilitat -ja que la principal font de contaminació atmosfèrica local és el transport privat- o l’urbanisme. Igualment també ha dit que “l’ecologia implica un canvi de paradigma que cal abordar des de totes les administracions i poders públics” i que des dels  Ajuntaments es podia fer moltíssima feina, ja que “som el primer graó pel que fa a la recollida i gestió de residus, la regulació de la mobilitat, etc”. Gutiérrez ha dit que “volia fer de Sant Cugat una ciutat capdavantera en la lluita contra el canvi climàtic i en la transformació del model energètic, cap a un model descentralitzat, difós en el territori i que doni preferència a les instal·lacions de producció i autoproducció prop dels llocs de consum”.

Per al proper mandat els Comuns proposen declarar l’emergència climàtica a Sant Cugat acompanyat de mesures ecologistes a nivell local; crear una Oficina Local d’Energia que impulsi l’aposta per les renovables en equipaments municipals; reinventar el sistema de gestió de residus per millorar els percentatges de reciclatge; crear polítiques per donar suport en situacions de pobres energètica; revolucionar la xarxa de bus per fer-la més útil per la ciutadania i tirar endavant la municipalització de l’aigua. L’alcaldable.

Gutiérrez ha dit que el govern municipal de Sant Cugat ha fet veure que tenia un discurs en temes ambientals però no han aplicat polítiques ecologistes valentes. Per la seva banda, David Cid ha definit Damià Calvet, exregidor del PDeCat a l’ajuntament de Sant Cugat i actual conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, com a “paradigma de les bones paraules, però a l’hora de la veritat, es queda tot al calaix”.

Recull de premsa: