Davant de les elevades temperatures que estem vivint aquests dies demanem que l’administració local posi en marxa mesures com l’obertura immediata de piscines municipals, o l’ampliació d’horaris de les biblioteques, per ajudar a la població a fer front a l’onada de calor.
L’augment de les temperatures, a nivells per sobre de la mitjana en aquesta època de l’any, té uns greus efectes sobre la biodiversitat i un impacte sobre la salut de la població, especialment dels qui són més vulnerables.
Considerem molt necessàries les campanyes amb consells d’autoprotecció que demanen a la ciutadania que s’hidrati i eviti les hores de més sol, així i tot, cal ser conscient que la capacitat de protegir-se enfront de la calor és desigual. La qualitat dels habitatges, la disponibilitat d’aire condicionat, d’un jardí o de piscina, per exemple, són elements vinculats a la renda. Qui no disposa d’aquestes possibilitats ha de recórrer a espais com centres comercials, cafeteries o altres.
Davant aquesta realitat proposem que des de l’Ajuntament s’actuï de forma urgent avançant la data d’obertura de les piscines municipals, prevista d’aquí a una setmana; o la revisió dels horaris d’equipaments com les biblioteques, centres cívics o altres equipament públics que ara mateix tanquen al migdia -horari en el qual la temperatura és més elevada-.
D’altra banda, cal tenir en compte que aquestes onades de calor cada cop seran més freqüents, i és en aquest sentit que cal millorar la capacitat d’adaptació de la nostra ciutat a aquests fenòmens climàtics per tal de cuidar de la salut dels veïns i veïnes de Sant Cugat.
En aquest sentit, volem destacar l’exemple de l’Ajuntament de Barcelona, pioner en l’obertura de 197 refugis climàtics, que són llocs on poder descansar de la calor i protegir-se de les altes temperatures.
Durant l’estiu, el 95% de la població barcelonina comptarà amb un refugi climàtic a menys de 10 minuts a peu des de casa seva, equipaments com biblioteques, equipaments esportius, escoles, museus o parcs.És en aquest sentit que animem a l’Ajuntament de Sant Cugat a incorporar-se a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics, una xarxa que agrupa diferents municipis, la funció de la qual no és només identificar i obrir col·legis, instituts, biblioteques, o parcs, sinó intervenir, recondicionar i transformar si cal els espais per a que els veïns i veïnes puguin acudir-hi i gaudir-ne durant els episodis de calor extrema.