Mesures per a una desescalada contra la desigualtat i per la transició ecològica

Els Comuns han elaborat un document on fan propostes de recuperació social, econòmica i de transició a un nou model més just i sostenible de ciutat 

Durant el confinament, el Comuns han treballat aquesta proposta que ha comptat amb aportacions d’experts i persones d’entitats i associacions de la ciutat. El document s’ha enviat a tots els grups municipals i a alcaldía, i es pot consultar a la página web de Sant Cugat en Comú: Com és el Sant Cugat on volem tornar?

El motiu del document és fer una contribució positiva a la desescalada, impulsant un pla de recuperació econòmica, social i ambiental, que aprofiti per afrontar reptes de ciutat. Els Comuns santcugatencs consideren que durant el confinament s’han agreujat desigualtats, però també han desaparegut problemes a la ciutat que, amb la recuperació de la normalitat, és important evitar que tornin a fer-se presents.

En primer lloc, proposen mesures d’acció socio-comunitària, que tingui en compte el cost educatiu, social i emocional que està suposant per als escolars el confinament. Mesures on destaca, entre d’altres, un programa educatiu d’estiu, que lluiti contra la desigualtat educativa i a favor de l’èxit escolar de tot l’alumnat a través de col·laboració amb escoles, Xarxa de Centres Culturals, biblioteques, museu, arxiu i equipaments esportius; dinamitzades pels professionals, pel sector del lleure, pels creadors i creadores i pels voluntaris, que han de ser finançades per l’Ajuntament. 

Per als Comus, l’educació i la cultura són eixos estratègics de ciutat i motors de transformació social. I és per això que consideren que els professionals, les entitats, l’administració pública, els col·lectius i el veïnat, han de definir conjuntament, en aquesta nova normalitat, un Projecte comunitari de construcció de ciutadania que sigui alhora crític, lliure, creatiu i dissident. 

En segon lloc, proposen un Escut Social Local, amb propostes que permetin una sortida col·lectiva de la crisi, per tal que ningú es quedi enrere. Mesures que van des d’un programa per a pal·liar els efectes de la solitud no volguda, prevenintr situacions de risc de les persones grans, fins a reforçar el sistema d’atenció domiciliària, o també, propostes en matèria d’habitatge, com un sistema de mediació entre llogaters i propietaris, per tal de facilitar el pagament durant els mesos posteriors al confinament, amb avals de l’Ajuntament.

També proposen mesures de recuperació de l’economia local posant el focus en petites i mitjanes empreses, autònoms i economia social. Per exemple, proposen estudiar la implementació d’ajuts socials a partir de moneda local o crear un Fons Públic Local amb l’objectiu d’articular instruments de finançament per al desenvolupament econòmic local.

Finalment, tenint en compte que la distància social que ens porta la “nova normalitat” obliga a redissenyar l’espai públic, els Comuns proposen mesures d’urbanisme tàctic que, sense obra (només amb pintura), permetin ampliar voreres als carrers més transitats i donin més facilitats per a l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport. Al mateix temps, proposen aprofitar el confinament per a fer plans de transformació urbana que ens ajudin a evitar l’expansió dels vehicles privats quan comenci el desconfinament, així com millores en transport col·lectiu.