Sant Cugat necessita un Pla comunitari de salut mental per a joves

La salut mental és un tema cabdal per la formació morada santcugatenca, ja que la crisi sanitària de la COVID-19 ha destapat un secret a veus: la salut mental dels nostres joves no és bona i continua empitjorant

Per això han proposat al ple de desembre que Sant Cugat pugui disposar d’un pla comunitari de salut mental per a joves co-dissenyat entre l’Ajuntament i la Taula de Salut Mental. “A Sant Cugat tenim la sort de tenir una Taula de Salut Mental constituïda el 2009 i que agrupa totes les entitats i serveis vinculats a l’atenció en Salut Mental a Sant Cugat. És, per tant, molt important que aquest Pla estigui co- dissenyat per la Taula de SM, ja que té l’expertesa i l’aterratge a la localitat“, ha comentat el portaveu Ramon Gutiérrez.

Un bon exemple per En Comú Podem sobre com desenvolupar les competències municipals en matèria de promoció de la salut, hàbits de consum i salut ambiental i també de prevenció i detecció de problemes de salut mental seria el programa “Konsulta’m”, un servei de suport psicològic adreçat a joves, adolescents i persones adultes atès per professionals de la salut amb la finalitat de detectar i atendre de forma preventiva el patiment emocional i els problemes de salut mental de la població. Un servei anònim, gratuït i sense cita prèvia que pot ser implementat a Sant Cugat.

Posen en relleu l’importància de la paraula comunitària i doncs cal remarcar que impliqui a tota la comunitat: educació, salut, serveis socials, espais de lleure, etc. 

Els comuns tampoc s’estan d’esmentar la manca de dades que pateix a Sant Cugat, fruit, en part, de l’opacitat de Mútua de Terrassa. En paraules de la regidora Aina Balada: “fan falta més dades per poder dissenyar un Pla de Salut Mental ajustat a la realitat de la nostra ciutat“.

I és que, en paraules de Gutiérrez, fa falta molta feina en salut mental: “Des d’ECP volem un Sant Cugat més sa, i això vol dir donar a la Salut Mental la importància cabdal que té, per exemple, amb propostes com la que portem al Ple d’aquest mes sobre Salut Mental Comunitària, però també vol dir augmentar els recursos i professionals de la xarxa sanitària especialitzada”

La salut mental és un problema de classe, ja que, tot i que són comuns a tota la joventut, afecten molt les persones que ja venen d’una situació de vulnerabilitat prèvia”, ha volgut remarcar Balada, “Es de justícia social afrontar des d’un dels municipis més desiguals de Catalunya el gran repte de la Salut Mental i Sant Cugat no pot encarar el desafiament dels 100.000 habitants sense donar-hi resposta.”