MANIFEST: 11S – Fem avançar Catalunya

L’Onze de Setembre és i ha estat tradicionalment una data assenyalada per a un espai catalanista i d’esquerres com és el nostre. Defensem una Diada nacional amb objectius compartits i que mobilitzi la majoria de la ciutadania d’un país mestís i divers com és Catalunya.

El curs polític que iniciem estarà marcat pel repte de mantenir viu l’esperit reivindicatiu i l’onada de lluites als carrers d’aquest 2018: feministes, pensionistes, ecologistes, llogateres o precàries han iniciat un nou cicle de mobilitzacions amb el qual Sant Cugat en Comú es compromet activament, reconeixent a aquests col·lectius organitzats la legitimitat per marcar l’agenda que ha de guiar la nostra acció institucional.

El context polític actual, tanmateix, fa que aquesta sigui una Diada inusual. En primer lloc, per l’existència de presos i preses polítiques al nostre país, un fet que no pot ser normalitzat. Des de Catalunya en Comú, un cop més, volem mostrar tota la nostra solidaritat amb les persones injustament empresonades i n’exigim la seva llibertat.

En segon lloc, però, la Diada arriba enguany després d’haver aconseguit fer fora del govern de l’Estat el PP i la seva corrupció sistèmica, un fet del qual n’estem especialment orgulloses i que obre un nou escenari d’esperança perquè Catalunya pugui avançar socialment i nacionalment.

Som conscients que queda molta feina per fer. L’Estat autonòmic està esgotat i la via unilateral ha fracassat. ​Per això ens emplacem a continuar defensant, des del diàleg i el sentit comú, una proposta nacional inclusiva que permeti desbloquejar l’actual conflicte polític. El reconeixement del dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur i l’aposta per un republicanisme real són, al nostre entendre, dues peces imprescindibles. Només des de la fraternitat podrem plantar cara als nacionalismes excloents i podrem construir una societat realment justa, lliure i igualitària.

Al mateix temps, cal posar en marxa mesures institucionals urgents. Reclamem a la majoria de govern que es reprengui l’activitat actualment aturada al Parlament de Catalunya. I exigim al govern espanyol que retiri tots els recursos contra lleis catalanes presentats al Tribunal Constitucional per part del govern de Rajoy. Igualment, exigim al Govern de la Generalitat que deixi de desatendre les necessitats urgents de la gent i que impulsi polítiques públiques per revertir els efectes de la crisi i de l’austeritat. Cal que el Govern de la Generalitat actuï sense excuses en tots els àmbits de la seva competència, com són l’habitatge, l’ocupació, la seguretat, les escoles bressol o la protecció i gestió del territori. La ciutadania està esperant.

Bona Diada!